Cara Elak Contents Blog Diciplak

Salam 1malaysia,selamat datang buat pengunjung-pengujung semua.Hari ni aku nak kongsi satu lagi tips mudah ringkas lagi cepat dan berkesan serta berguna lagi bijaksana di singah sana,hu hu..

Seperti yang semua tahu uncle Google kita dalam proses mengindex sesebuah laman akan menghapuskan@mengantikan blog@website yang mengandungi kandungan yang sama(copy paste) dalam senarai carian mereka.

Jadi tips yang aku kongsi ni sikit sebanyak dapat gak la melindungi isi blog dari ghaib dari carian goole serta menggelak hasil tulisan kita dari di copy paste sekaligus mengekalkan keaslian kandungan blog daripada kena cetak rompak .

Caranya: EDIT TEMPLATE Blog,cari script <body> dan masukkan kod ni <body oncontextmenu="return false;">

p/s-Pastikan preview dulu sebelum save template,selamat mencuba..sebarang pertanyaan atau komen amat di alu-alukan.

15 comments/pendapat:

Ronaldmohoni berkata...|Reply This Comment|

Info yang berguna..

LugieAmir berkata...|Reply This Comment|

noted! i like!

MyHearT berkata...|Reply This Comment|

edit template tuh kat part mana eyh?
hik3 sori im new here...cheers

admin berkata...|Reply This Comment|

Takpe kita sama2 belajar,camni mula2 g ke
- BLOGGER DASHBOARD kemudian klik DESIGN.

-selepas tu klik pada button EDIT HTML dan mark pada kotak "Expand Widget Templates".

-cari script (body) masukkan kod yang saya berikan dalam posting tadi.

-untuk memudahkan carian boleh guna shortcut keyboard tekan(ctrl+f) taipkan <body dalam kotak carian tu.

Anif Abdullah™ berkata...|Reply This Comment|

terima kasih...

http://neracaparadigma.blogspot.com/

chenta-shazana berkata...|Reply This Comment|

xdpt pn..asyik error jek..

~SyAhIrAh~ berkata...|Reply This Comment|

info yg sgt berguna! thanks..=)

Tam berkata...|Reply This Comment|

@chenta-shazana cuba semak tataletaknya,mungkit penutup ataupun bhgian yg masuk skrip tu tak tepat,apapun preview dulu ye sebelum saved..

SHIDA 019-308 2893 berkata...|Reply This Comment|

as salam,

nyda dh cuba byk x tp xdpat pun...
cari body, ada byk
ini yg "body" pertama


so, nk copy & paste
"body"> xxxxx <--- di sini ke?

nape still xboleh...maaf yea masih baru...thanks

SHIDA 019-308 2893 berkata...|Reply This Comment|

thanks a lot !!! akhirnya berjaya jugak.. Info yg sgt3x berguna utk nyda yg baru...mohon forward info ini pd kwn2 nyda yea...

tuan blog berkata...|Reply This Comment|

sama2 cik nyda,tima kasih krne sudi foward tips ni pada kawan2.. senang2 dtg l;agi yek.

Tanpa Nama berkata...|Reply This Comment|

sorry haa info ni khas untuk newbie atau yang tau sikit sikit pasal coding, kalau yang dah pakar tu, letak ler apa pun code, diorang dengan selamba jer copy, moral of story, bila bagi info kat internet tu kira halal jer ler

mr paktam berkata...|Reply This Comment|

betul tu tapi jgn tersalah copy dah le,kan tak pasal2 kot dalmmm hee

Hambalee Bin Abu Hassan berkata...|Reply This Comment|
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
mr paktam berkata...|Reply This Comment|

rumah kalau kunci macamana pun pencuri akan tetap boleh masuk,cuma salah satu kaedah ialah dgn menambah kunci rumah..kesimpulannya camtu le..

Catat Ulasan

Top Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...