Kenali mati pucuk dan ejakulasi pramatang

Hubungan seks penting dalam mengekalkan ikatan kebahagiaan antara pasangan mahram tetapi tidak ramai yang sedar masalah seksual yang boleh menjejaskan kemampuan untuk mengadakan hubungan ini.
Seringkali masalah berkaitan dengan lelaki seperti mati pucuk (Erectile Dysfunction (ED)) ataupun Ejakulsi Pramatang (PE) boleh menjejaskan hubungan intim pasangan.

Statistik
Percaya atau tidak satu Kajian Kejadian Ejakulasi Pramatang Asia Pasifik dan Kajian Sikap (AP PEPA) menunjukkan 29 peratus daripada lelaki di Malaysia mungkin mengalami PE, satu keadaan di mana lelaki tidak dapat mengawal atau melewatkan ejakulasi semasa bersanggama.
Kajian ini merentasi lebih sepuluh buah negara di rantau Asia Pasifik membabitkan lebih 5,000 lelaki heteroseksual berusia antara 18 dan 65 tahun yang terbabit atau sekurang-kurangnya terbabit dalam hubungan seksual selama dua tahun.

Kajian yang sama juga menunjukkan 81 peratus daripada lelaki yang terbabit dalam kajian ini di Malaysia bersetuju atau sangat bersetuju bahawa melewatkan tempoh ejakulasi akan menambahbaik hubungan keseluruhan.

Selain daripada itu, 85 peratus daripada responden juga bersetuju atau sangat bersetuju bahawa dengan melewatkan tempoh ejakulasi akan menambahbaik hubungan seksual dan daripada jumlah itu 90 peratus menunjukkan minat dalam melewatkan ejakulasi.

Minta bantuan
Walaupun bilangan lelaki yang berdepan dengan masalah ini boleh dikatakan agak besar, masih ramai yang memilih untuk merahsiakan masalah ini.

Presiden Persatuan Urologi Malaysia Profesor Dr Azad Hassan Abdul Razack berkata masalah dengan kaum lelaki ialah mereka malu untuk meluahkan masalah seksual.
“Tetapi, apa yang mereka lupa ialah masalah yang lebih besar mungkin muncul jika mereka tidak menangani masalah PE mereka,” katanya.

Walaupun PD tidak seserius ED yang kebanyakan orang memberi perhatian, ia tetap menyumbangkan impak negatif dalam hubungan antara pasangan.
Beliau berkata kebanyakan lelaki malu atau tidak mahu membincangkan masalah ini dengan doktor atau pasangan mereka dan tidak percaya mereka mengalami masalah itu.

“Jadi, mereka mungkin rasa ia sekadar psikologi, tidak benar, masalah minda, ataupun ia sebahagian daripada proses penuaan,” katanya dengan menambah kata lelaki sebenarnya tidak tahu di mana untuk mendapatkan pertolongan dalam hal ini.
Atau mereka mungkin takut yang mereka sebenarnya mengalami ED, takdir yang paling ditakuti kaum lelaki.

PE dan ED
Menurut Prof Azad, PE dan ED seringkali disalahanggap yang kedua-duanya saling berkaitan tetapi ini tidaklah benar.
PE sentiasa atau hampir sentiasa berlaku sebelum, atau dalam tempoh lebih kurang satu minit selepas mula bersanggama.

“PE berkaitan dengan keupayaan untuk mengawal ejakulasi setiap kali atau hampir setiap kali bersanggama, dan seorang lelaki dengan PE seringkali akan mengalami tekanan, kekecewaan, dan mungkin mengelakkan hubungan seksual,” katanya.
ED di sebaliknya merupakan ketidakupayaan untuk mencapai atau mengekalkan ereksi zakar dengan secukupnya bagi aktiviti seksual.

Satu lagi perkata, PE sering berlaku kepada lelaki dalam lingkungan usia muda sementara ED lazimnya dialami lelaki yang lebih tua, selepas usia 45 tahun.

Rawatan

Presiden Kehormat Persatuan Andrologi Malaysia dan Kajian Penuaan Lelaki Datuk Professor Dr Tan Hui Meng berkata sehingga hari ini tiada penyelesaian perubatan khusus ataupun praktikal bagi PE.

“Tetapi terdapat ubat luaran yang boleh mengakibatkan reaksi buruk ataupun ubat-ubatan yang masih belum diuji dan diluluskan bagi masalah ini,” katanya.

Beliau berkata anestetik luaran termasuk krim dan semburan yang boleh didapati dengan mudah sering digunakan tetapi ia mempunyai kesan buruk seperti alat sulit kedua-dua pasangan berasa kebas dan boleh juga menyebabkan ruam pada kulit.

Sebaliknya, ‘antidepressant’ seperti ‘Selective Serotonin Reuptake Inhibitor’ (SSRI) juga digunakan untuk melewatkan ejakulasi walaupun ia sebenarnya bukan untuk masalah ini.
“Lagipun, ia mungkin mengurangkan tenaga batin dan mungkin memburukkan keadaan daripada PE kepada ED,” katanya.

Bagaimanapun, hari ini terdapat ubat preskripsi terulung iaitu ‘Priligy’ untuk merawat ejakulasi pramatang.
Selain daripada ubat-ubatan, kemungkinan kaedah rawatan lain ialah menerusi ‘strategi am’ yang termasuk komunikasi antara pasangan intim atau dengan doktor pakar dan juga pendidikan psikoseksual.
- Bernama
--------------------------------------------------
Jika anda fikir entri blog ini berguna, kongsikan dengan kawan2, Klik butang Facebook@Twitter@Share di bahagian atas blog. Semoga mendapat kebaikkan atas usaha yang sedikit ini!

0 comments/pendapat:

Catat Ulasan

Top Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...