Implikasi kanser payudara lelaki lebih teruk banding wanita

Golongan lelaki di negara ini diingatkan supaya tidak memandang remeh penyakit kanser payudara kerana mereka juga berisiko diserang penyakit itu bahkan implikasinya lebih teruk berbanding wanita.


Penyelaras Pusat Sumber Kanser Payudara Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM), Dr. Nik Munirah Nik Mahdi berkata, kanser payudara yang menyerang golongan lelaki adalah lebih berbahaya kerana sel kanser itu lebih agresif berbanding sel kanser yang menyerang golongan wanita.

"Beranggapan kanser payudara hanya menyerang wanita menyebabkan ramai lelaki yang masih memandang remeh perkara ini sedangkan mereka juga sebenarnya berisiko diserang penyakit yang sama.

"Mengikut kajian Majlis Kanser Nasional, dari 1999 hingga 2006 bagi negeri ini, seramai enam lelaki telah meninggal dunia akibat penyakit itu bahkan kebanyakan kanser payudara yang menyerang lelaki kesannya jauh lebih buruk kerana kanser berkenaan akan menular kepada organ lain dengan cepat sehingga membawa kematian,” 
katanya kepada pemberita selepas majlis pelancaran laman blog bagi Pusat Sumber Kanser Payudara oleh Pengerusi Lembaga Pengarah USM, Prof Emeritus Datuk Dr. M. Zawawi Ismail di sini, hari ini.
Selain itu, katanya, pada tahun lalu satu lagi kematian dicatatkan di negeri ini membabitkan lelaki menghidap penyakit kanser payudara. - Bernama

2 comments/pendapat:

seri wangi berkata...|Reply This Comment|

Hmmm...ingatkan pompuan je kena kanser, zaman sekarang ni apa-apa pun bolih jadi, apatah lagi makanan yg dijual kat luar macam-macam bahan yg dibubuhnya.

tam berkata...|Reply This Comment|

tu la pasal..negara lain yang miskin rakyat mati takda makanan,tempat kita banyak org mati krana banyak sangat makan..

Catat Ulasan

Top Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...