proton dan perodua petrol,ngv,cng

Suatu masa dulu orang akan terfikir kereta keci seperti Kancil. Viva. Myvi. Alza itu jimat minyak tapi itu tidak betul. Sejak adanya NGV. Kereta yang ber saiz besar dan CC tinggi lagi bijak dan bagus di beli dari pada kereta bersaiz kecil kerana teramat selisa ada ruang untuk menempatkan sistem dan tong NGV. Manakala kalau kereta kecil nak sumbat mana kat mana tong tu? dan jika gatal-gatal jugak nak masuk sistem NGV jadilah macam kereta driving school tu. Sampai nak apa pun tak boleh pada bonet kereta betul-betul bawa tong NGV sahaja lah. Kan sia-sia nama nye tu, dah lah harg mahal ruang simpanan barang tiada,

Jika buat kajian harga kereta baru saga flx atau viva harganya tak jauh beza. Keselesaan lagi hebat saga tapi bayaran lebih tinggi viva. Apatahlagi jika myvi dengan Persona. Cuba fikir betul2 dan berda pada kedudukan sama tengah. Betul tak?
Nak kata tak laju nak laju mana lagi? Sekarang ne dah banyak dah camera perangkap had laju. Kalau nak kena saman cuba lah. Lagi baik duit tu beli KFC ke.. Pizza ke..lagi kenyang perut. Dengan pengunaan NGV kereta juga boleh mecapai hat laju ditetapkan 110km dan lebih dari itu. Tapi kelajuan 110kmj itu sudah cukup. Banyak kelebihan menggunakan NGV. Kereta barsaiz besar seperti Proton mempunyai handaling yang bagus. Air cond yang sejuk. ruang barang luas. seat yang selesa spare parts banyak dan banyak lagi.

Tanpa dapat dinafikan lagi bukti kukuh tengok lah proton iswara yang di belasah oleh pemandu teksi tu.. air cond punya lah mantap sejuk tu.. banding dengan kancil.kelisa. kenari. Bila tengah tengah panas berpeluh ketiak neee woooi bila naik kereta kecil. kan pulak perjalanan jauh dari Kota Baru ke Kuala Lumpur bernafas dalam kereta bersaiz kecil dan bila buka aircond.terasa sesak dan lemas jika naik 4 orang. akan terasa kestailan kereta anda puan mula terhuyng hayang sebab casis kecil . tayar kecil. saspension kecil. ruang kecil tempat duduk kecil. tak percaya cubalah.

Paling merugikan dan perkhidmatan tak seberapa bila pakai kereta kecil neee SPARE PARTS MAHAL PADAHAL METERIAL YANG DIGUNAKAN LAGI KURANG BERBANDING KERETA BESAR.contoh timing belt set kelisa lagi kecil dari Proton Iswara tapi mahal tu. siap pasang ubah jejak RM400 hingga RM500 sedangkan proton tak sampai RM250, kan kerja bangang namanye tu.

KERETA PRODUA RUANG NAK BUAT KERJA MEMANG SUSAH BETUL. SEMPIT JADI KOS PEMASANGAN TINGGI KERANA FORMEN KENA BUKA BANYAK BAHAGIAN UNTUK BUAT KERJA PEMASANGAN. SELAIN CEPAT ROSAK JIKA MAIN BELASAH SAHAJA. BUMPER DAH LAH MAIN KLIP SAHAJA.

contoh bumper Viva tu hanya ada 1 sahaja sekru size 10cm. dibelakang no plate tu. yg lain semua main klip plastik. hisap darah betul harga 5.00 /1pec. punya lah bangag bila kena maintenance. tukar tiap kali buka bumper kerana mudah patah. tak percaya bagi yg pakai viva cuba lah buka bumper kereta anda tengok berpa sekru bumper tu. sebab tu langar sikit bumper terus terbuka. sebab dah kaji macam mana nak lakukan jerat spare parts mahal tu cepat.


NGV jauh lebih jimat. Jangan sangka kereta sebesar exora ini minyak mahal bila dah pakai NGV ianya mengalahkan kancil . Viva. Myvi.alza Atau apa juga lah yang dok heboh diperkata jimat minyak tu semua karut. Saya dah buktikan.RM10 dalam poket pun anda dah rasaselisa sebab kereta anda dah boleh berjalan lebih 200km. Nak kata stesyen NGV tak banyak itu tidak betul. Kini terlalu banyak stesyen NGV dibuka di seluruh negeri.

Hairan jugak bila lagi produa nak keluar kereta sediri asyik degan tukar bumper dan logo sahaja. gah bukan main. kalau terus bawa masuk kereta Daihatsu Boon/MYvi ke MIra L5/Kancil. ke Gino/Kelisa ke. Daihatsu AVY/viva daihaitu lumins/alza ke lagi bagus. tak payah buang duit beli yang dah dok aksiden di Jepun pasang balik di Malayisia. kualiti lagi baik. kan itu kerja bodoh dan merugikan.

bagi yang dah tebeli tu. dah tentu tak mengaku kebenaran ini.macam dah kawin takkan nak kondem pasangan kita kat orang. tapi dalam hati akan terasa. dan bagi nak berlagak dan tabiat nak nampak standart sedialah bayar lebih sedangkan wang itu boleh disalurkan pada tempat yang lebih berfaedah urus kehidupan. sebab 100% gaji kita sepatutnya 20% sahaja yang kita boleh peruntukan untuk bayar kereta. sebab tu ramai kita tengok rumah flat. buruk tapi kerta mahal. padahal kereta mudah turun harga tengok lah mudah.com rugi tu. rumah lagi penting. yang sangup ikat perut pun ramai. hutang credit card pun ramai. beli kereta baru simpan lah di rumah sebab tak mampu isi minyak. dan tol bayar bulanan dah lah tinggi. insuran rotex tinggi tiap tahun. buat-buat lah alasan jem suka naik motor padahal nak jadi hamba kereta.org lain naik kereta belasah semacam sahaja lagi selamat dari motor cubcai. betul org kat sanggup papa asal bergaya. ada keteta yg murah tak nak beli nak standart padahal gaji tak seberapa. kutuk lebih.selera besar. pikul lah hutang 9 tahun. bila keluarga besar menjelang 9tahun sumbat lah jugak sebab itu pilihan sendiri :-)
cerita nurkilan diatas ni dipetik dari sumber you tube bernama-abot zxri
video test exora 200km maksimun guna NGV-sini dan sini
p/s:NGV terlaaaajak jimmaaatttt....

0 comments/pendapat:

Catat Ulasan

Top Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...