Malaysia kekurangan tenaga!

Malaysia memerlukan sekurang-kurangnya 33 peratus tenaga kerja berkemahiran tinggi di sektor industri menjelang 2015 bagi menampung keperluan negara.
Ketua Setiausaha Kementerian Kerja Raya, Datuk Himmat Singh berkata, Kita menyasarkan penglibatan sebanyak 50 peratus tenaga pekerja mahir menjelang 2020 dan kerajaan sedang giat meningkatkan usaha untuk mempromosikan bidang kemahiran vokasional ini sebagai sebuah aliran yang digemari belia lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).

"Saya menyeru mereka yang terlibat dengan sektor ini memberi sumbangan kepada kerajaan bagi meningkatkan status aliran berkenaan sebagai pilihan generasi muda,"
sektor berkenaan masih lagi berhadapan dengan kemelut kebanjiran buruh asing lantaran kurangnya sambutan belia tempatan untuk menceburi bidang vokasional.
Tahap kemahiran tinggi dan penggunaan teknologi moden dalam sektor industri,akan dapat menarik minat lebih ramai belia tempatan untuk melibatkan diri dalam sektor berkenaan dan seterusnya memacu pembangunan negara.

Sebenarnya bukan belia tempatan memilih sangat kerja,tapi semua sektor di monopoli pekerja asing sampaikan kita terasing di bumi sendiri,banyaknya sungguh banggunan tinggi yang nama kita payah dicari..

0 comments/pendapat:

Catat Ulasan

Top Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...