Hormatilah Ibu Sekalipun Berlainan Agama

MUTIARA HADITH

Hadith :
Dari Asma’ binti Abu Bakar r.a katanya:”Ketika terjadi genjatan senjata dengan kaum Quraisy, ibuku yang ketika itu masih musyrik datang kepadaku. Lalu aku meminta izin Rasulullah SAW dengan berkata:”Ya Rasulullah! Ibuku datang kerana beliau rindu padaku. Bolehkah aku menemuinya?”Jawab Rasulullah SAW,”Ya boleh! Berjumpalah dengan ibumu.”
(Hadith Riwayat Muslim)

Huraian :

1. Di dalam Islam SUAMI dan IBU diberikan tugas memikul tanggungjawab dan kuasa yang besar. Suami ke atas isteri dan juga ibu ke atas anak-anak. Seseorang itu akan dimurkai Allah sekiranya dia menyakiti hati dua golongan tadi.

2. Rasulullah SAW pernah bersabda yang maksudnya: "Syurga itu di bawah tapak kaki ibu". Oleh itu anak-anak harus menumpahkan kasih sayang kepada orang tua mereka sekalipun mereka kafir dan ingkar terhadap Allah. Hal ini disebabkan ibu bapa adalah berhak mendapat penghormatan daripada anak-anak.

3. Anak-anak harus mentaati ibu bapa mereka samada yang beragama Islam atau bukan Islam dalam urusan hidup yang tidak bertentangan dengan Islam. Islam melarang keras anak-anak mencela atau memarahi ibu bapa dengan bahasa yang kasar tetapi haruslah menasihati mereka dengan baik dan sopan.

Marilah bersama kita mengamalkan hadis ini dengan harapan semua makhluk yang bergelar Insan (terutamanya Ibu yang melahirkan) dapat merasakan kebahagian hidup selama mana ianya masih berada di atas muka bumi Allah.

Wallahu'alam

sumber- Mohamad Bin Salan

0 comments/pendapat:

Catat Ulasan

Top Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...