Bersihkah Bersih!atau bershit

Kita dimaklumkan bahawa perhimpunan atau demontrasi BERSIH adalah untuk tujuan kebaikan(kononya),tapi bila polis dah temui bermacam2 senjata seperti dibawah,dimana yang amanya? Memang betul la kata PM najib,Bersih ada agenda tersembunyi dan berniat jahat,nak tahu lebih lanjut boleh baca kat bawah ni...

Polis menemui beberapa bukti berupa sejumlah senjata berbahaya yang dipercayai akan digunakan dengan niat untuk mencederakan orang ramai dan merosakkan harta benda awam semasa perhimpunan haram Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih), Sabtu ini.
 
Kesemua senjata terlibat iaitu 20 bilah parang, 36 botol molotov cocktail petrol, 17 pemetik api dan sejumlah bebola besi ditemui disorokkan di celah batu di belakang tokong Cina di Batu 14, Jalan Gombak Lama dekat sini pada pukul 7.20 petang semalam.

Turut ditemui 44 baju T berwarna kuning berlambang Bersih 2.0 dan sejumlah lilitan kepala berwarna merah serta kuning yang kesemuanya disimpan di dalam lima buah beg pakaian dan dua beg plastik.
Berdasarkan keadaan senjata itu disorokkan, polis percaya pihak terlibat menggunakan modus operandi yang sama dengan pemberontak komunis.

Ketua Polis Selangor, Datuk Tun Hisan Tun Hamzah berkata, kesemua senjata dan barangan terlibat ditemui hasil maklumat seorang Orang Asli yang kebetulan ternampak bahan itu disembunyikan semasa sedang mencari rotan.

"Kesemua beg yang mengandungi senjata dan barangan Bersih itu ditemui di celah batu di lereng bukit kawasan tersebut. Kawasan hutan itu jaraknya kira-kira 12 meter dari jalan raya.
-utusan

"Kita percaya taktik digunakan pihak terlibat sama dengan modus operandi pemberontak komunis yang menyorok dan menanam barangan makanan dan senjata di dalam tanah dan sebagainya untuk mengelak pemeriksaan pihak berkuasa," katanya di Pusat Media Polis Selangor di sini, hari ini.

Menurut Tun Hisan, pihaknya kini melakukan siasatan untuk menjejak pihak yang terlibat dan telah menemui asid deoksiribonukleik (DNA) pada senjata dan barangan yang dijumpai.

"Setakat ini, kita telah mengambil kenyataan dua orang iaitu anggota polis yang menemui senjata tersebut dan kes disiasat mengikut Seksyen 6 (1) Akta Bahan Kakisan, Letupan dan Senjata Bahaya 1958 dan Seksyen 47 Akta Pertubuhan 1966," katanya.

Beliau menjelaskan, pihaknya telah menangkap 44 orang berkaitan Bersih sebelum ini dan akan membuat pendakwaan dalam tempoh terdekat.

0 comments/pendapat:

Catat Ulasan

Top Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...