Melayu Singapura oleh:Tun Dr. Mahathir bin Mohamad.

1. Tan Malaka yang namanya amat terkenal di zaman Sukarno mendakwa Melayu Singapura lebih disiplin (daripada Melayu Malaysia). Ini memang benar. Bahkan rakyat Singapura tanpa mengira bangsa juga amat disiplin.

2. Sebagai contoh mereka tidak akan buang sampah di jalan. Dengan itu jalan-jalan di Singapura amat bersih.

3. Tetapi apabila mereka menyeberang ke tanah besar Malaysia mereka akan buang sampah dari kereta mereka dalam perjalanan.

4. Ada pelawak yang memanggil Singapura "a fine city". Sebabnya kerana bagi tiap kesalahan kecil rakyatnya akan dikenakan denda iaitu "fine".

5. Rakyat Malaysia pun bila ke Singapura akan berjaga-jaga supaya tidak dikenakan fine.

6. Di Malaysia buang sampah selori di tepi jalan pun tidak diambil apa-apa tindakan. Sudah tentu rakyat Malaysia di Malaysia tidak disiplin dalam soal kebersihan dan lain-lain.

7. Mungkin ini kerana kita demokratik. Parti-parti politik takut rakyat tidak akan sokong mereka jika mereka bertindak terlalu keras supaya rakyat berdisiplin.

8. Parti pemerintah Singapura tidak takut kepada rakyat. Jika rakyat pilih bukan calon PAP, dia akan diheret ke mahkamah, didenda dan dijadikan bankrap. Selepas itu dia tidak dapat ke Parlimen untuk membantah perlakuan pemerintah.

9. Jika dia dibenar mengambil tempat di Parlimen, dia tidak akan berani berkata apa-apa.

10. Mungkin Tan Malaka lebih senang jika amalan di Singapura didapati di Malaysia.

11. Jika "demokrasi" ala Singapura diamal disini saya yakin bukan sahaja Melayu Malaysia akan disiplin tetapi semua kaum akan disiplin.

12. Sesungguhnya keadaan di Singapura amat mengagumkan sesetengah daripada kita di Malaysia. Apa tidak. Masalah Kampung Baru dapat diselesaikan dengan mudah. Pindahkan sahaja penduduk Kampung Baru, dan bangunkan rumah pangsa yang akan diduduki oleh sesiapa sahaja. Seperti hilangnya Geylang dan Pasir Panjang akan hilanglah Kampung Baru.

13. Menteri-Menteri pun lega kerana jika dicalonkan semula oleh parti, kemenangan terjamin walaupun menidakkan hak bersuara rakyat.

by Tun Dr. Mahathir bin Mohamad.

2 comments/pendapat:

Tam berkata...|Reply This Comment|

sebenarnya bukan orang kurang atau tak faham atau salah anggap dengan apa yang tun cakap tu,aku percaya semua yang ada disini semuanya bijak pandai,tak kira melayu manapun..

Tapi bak kata org tua la,rambut sama hitam hati siapa tahu...walau warna sama merah,keinginan takkan serupa..kadang kadang memandang yang sama terlihat yang lain..tapi walau laluan tak selangkah,pegangan tak berpaut,ikatan tak bersimpul tak bermakna kita harus cakap tak serupa bikin kan kan kan..

Sebaiknya jadi seperti permata dibuang kemana tetap berharga.. usah jadi secantik-cantik besi,disimpan dijaga kan karat jua akhirnya..
tegas bila membendung,lembut bila menjaga itu yang perlu...

walau di singapura cakap siang pandang-pandang,cakap malam dengar-dengar ada kebaikkanya juga....walau di malaysia lidah bebas berkata-kata tapi ada juga keburukkannya..

kalau kita mara ke depan biarlah dengan penuh berani bukan hanya kerana nama...................

mungkin melayu singapura tidak nampak apa yang melayu malaysia nampak tentang arah tuju mereka nanti,atau melayu singapura sengaja hanya menyedapkan hati mereka sendiri,itu pulang maklum pada sendiri..

http://malayaterkini.blogspot.com/ berkata...|Reply This Comment|

lama-lama akan pupus.....

Catat Ulasan

Top Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...