facebook gagal melindungi privasi pengguna?

Seperti yang kita semua tahu,facebook adalah sebuah laman sosial yang paling popular ketika ini..dianggotai  lebih kurang 500juta ahli di seluruh dunia...senang bersosial disitu kan.?
Namun tahukah anda sejak akhir-akhir ini facebook dikatakan gagal melindungi privasi para penggunanya.. Facebook juga dikatakan secara tidak lansung berkongsi maklumat pengguna kepada pengiklan dan syarikat2 web,termasuklah maklumat semasa kita sign-up(amat merbahaya ni)..
walaupun facebook dikatakan akan mengambil langkah-langkah mengatasi pekara tersebut,namun tiada jaminan yang konkrit bahawa data pengguna selamat di sana..
Facebook telah mengatakan bahawa walaupun mencabar, pihaknya merancang untuk menyekat pembahagian ID pengguna dan menegakkan dasar privasi dalam aplikasi luar..

Sementara ABC Australia pula melaporkan,dianggarkan 25,000 Facebooker bergabung dgn komuniti "Pemberhenti Facebook" berkempen mengesa pengguna-pengguna lain menutup akaun di Facebook kerana kegagalan laman sosial tersebut melindungi privasi pengguna,ia juga bagi menghindari dari data peribadi pengguna dieksplotasi..

Selepas ni rasa-rasanya aku pun nak close acc facebook la,baik join apsense ataupun adsense duit masyuk tuu..
sekadar berkongsi..
sharing is caring

0 comments/pendapat:

Catat Ulasan

Top Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...